Masura 121- Modernizarea exploatatilor agricole

masura 121

Masura 121 – “ Modernizarea exploatatilor agricole“ - face parte din Axa I “Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic”.

Masura este lansata, iar perioada de depunere a cererilor de finantare este cuprinsa intre 25 iunie - 30 august 2013.

Depunerea proiectelor se face la sediile OJPDRP, intre orele 9.00-14.00, iar in data de 30 august se depun pana la ora 12.00.

Fonduri disponibile

Fondurile disponibile sunt de 50.000.000 euro, si se acorda distinct, dupa cum urmeaza:

  • 16 milioane euro pentru sectorul vegetal;

  • 24 milioane euro pentru sectorul zootehnic;

  • 10 milioane euro pentru beneficiarii masurii 141” Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta” care au semnat decizia de finantare.

Obiectivul general
Obiectivul general al acestei masuri este cresterea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai buna a resurselor umane si a factorilor de productie si indeplinirea standardelor nationale si a celor comunitare.
Obiectivele specifice

Obiectivele specifice ale acestei masuri sunt :

1.Introducerea şi dezvoltarea de tehnologii şi procedee noi, diversificarea productiei,

ajustarea profilului, nivelului şi calitatii productiei la cerintele pietei, inclusiv a celei

ecologice, precum și producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile( in acest caz materia prima folosita trebuie sa provina din ferma proprie iar energia obtinuta se foloseste exclusiv in cadrul fermei);

2. Adaptarea exploatatiilor la standardele comunitare;

3. Creşterea veniturilor exploatatiilor agricole sprijinite;

4. Sprijinirea membrilor grupurilor de producatori sau ai altor forme asociative în vederea

încurajarii fenomenului de asociere.

Proiectul pentru care se solicita finantarea trebuie sa respecte obiectivul general al Masurii si cel putin unul dintre obiectivele specifice.

Beneficiari

Beneficiarii acestei masuri sunt fermierii - persoane fizice sau juridice, cu capital integral privat, care actioneaza in nume propriu si care practica ca activitate principala conform Certificatului de Inregistrare eliberat de Registrul Comertului (Codul CAEN - 01xx), actitivitati agricole, iar pentru activitatile existente solicitantul trebuie sa dovedeasca ca mai mult de 50% din veniturile agricole provin din total venituri din exploatare.

Exploatatia agricola trebuie sa se afle pe teritoriul Romaniei, si sa aiba o dimensiune cuprinsa intre 2 si 50 UDE( unitate de dimensiune economica).Valoarea unei unitati de dimensiune economica este de 1200 euro.

Pot fi eligibili:

  • persoanele fizice cu obligatia de a se autoriza ulterior (30 de zile de la selectarea cererii de finantare) ca PFA sau Inteprinderi Individuale;

  • persoanele fizice autorizate;

  • inteprinderile individuale;

  • inteprinderile familiale;

  • societatile comerciale cu raspundere limitata, pe actiuni, in comandita simpla, etc

  • societatile agricole

  • societatile cooperative agricole;

  • grupurile de producatori constituite in baza OG 37/2005, cu conditia ca investitiile sa   deserveasca intereselor proprii membrilor;

  • cooperativele agricole.

Conditii minime obligatorii pentru a se acorda sprijinul
  • Proiectul trebuie sa respecte conformitatea cu obiectivul general al Masurii si cu cel putin unul dintre obiectivele specifice;

  • Proiectul sa fie in acord cu potentialul agricol al zonei si sa demonstreze imbunatatirea

  • performantei generale a exploatatiei agricole la data darii in exploatare a investitiei;

  • Beneficiarul sau reprezentantul legal al beneficiarului trebuie sa dovedeasca pregatire profesionala in raport cu proiectul pe care vrea sa-l initieze;

  • Prezentarea unui studiu de fezabilitate sau memoriu justificativ;

  • Sa asigure co-finantare;

  • Sa faca dovada ca a facut demersurile pentru obtinerea de autorizatii si acorduri, conform legii.
Alte aspecte

Fiecare sector (vegetal, zootehnic, masura 141) are un sistem de punctare, in functie de investitiile care se doreste a fi facute.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect este de 5000 de euro, suma repezentand valoarea totala eligibila a proiectului.

Conform ghidului solicitantului pentru proiectele care nu cuprind investitii pentru producerea si utilizarea energiei regenerabile si nu sunt forme asociative, atat pentru proiectele in sectorul vegetal, cat si pentru cele din sectorul zootehnic si masura 141, valoarea maxima eligibila a unui proiect nu depaseste 125.000 euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40%( 50.000 euro).Acesta se poate majora cu 10% pentru anumite conditii prezentate in ghid.Pentru proiectele care includ investitii pentru producerea si utilizarea energiei regenerabile si pentru formele asociative, valoarea maxima este aceeasi, fara posibilitatea de a fi majorata.