FEADR, FEGA, PNDR

Romania urmeaza, in ceea ce priveşte agricultura si dezvoltarea rurala, de la intrarea sa in UE, principiile Politicii Agricole Comune

( PAC).


Ce reprezinta PAC?

PAC este un  parteneriat intre agricultura si societate si reprezinta un set de reguli şi masuri care vizeaza în principal creşterea productivitatii, garantarea unui nivel de viata echitabil populatiei din agricultura, stabilizarea pietelor, garantarea securitatii aprovizionarili cu hrana la preturi rezonabile.Politica PAC este adoptata de tarile UE si este gestionata si finantata din bugetul Uniunii.PAC stimuleaza productivitatea ( alimente de calitate), inovarea si modernizarea.


Potrivit Regulamentului Consiliului Europei nr. 1290/2005 privind finantarea politicii agricole comune, s-au creat doua fonduri europene pentru agricultura: FEADER si FEGA.

        

 

           Ce reprezinta FEADR?


FEADR - Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala - pentru finantarea programelor de dezvoltare rurala. Acesta ajuta la imbunatatirea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier, mediului si peisajului, calitatea vietii in zonele rurale si incurajarea diversificarii economiei rurale.

            

       

           Ce reprezinta FEGA?


FEGA - Fondul European de Garantare Agricola - pentru finantarea masurilor de marketing (de piata). Acesta finanteaza cheltuieli care sunt efectuate in conformitate cu legislatia comunitara, cu privire la: restituiri la export pentru produsele agricole catre tarile terte; masuri de interventie pentru reglarea pietelor agricole; plati directe catre fermieri conform PAC; contributia financiara a Comunitatii la masurile de informare si promovare a produselor pe piata interna a comunitatii si in tarile terte, luate de catre statele membre pe baza altor programe decat FEADR si care au fost selectate de catre CE.

Conform Regulamentului  Consiliului Uniunii Europene (CE) nr. 1698/ 2005, din 20 septembrie 2005, privind sprijinul pentru dezvoltarea rurala acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala ( FEADR), a fost creat Planul National Strategic pentru Romania, care constituie baza pentru implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala pentru perioada 2007 - 2013.


          Ce reprezinta PNDR?


PNDR este un program finantat de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin Fondul European Agricol Pentru Dezvoltare Rurala - FEADR. Programul este accesat incepand din martie 2008.

Planul National Strategic 2007 – 2013  prin PNDR s-au conturat patru directii (axe) prioritare pentru finantare prin FEADR :

   Axa prioritara I

- Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic - vizeaza imbunatatirea competentelor fermierilor si ale altor persoane implicate in sectorul agroalimentar si forestier, incurajand un management mai bun al exploatatiilor agricole, padurilor si unitatilor de procesare.

Obiective strategice ale Axei  I :

  • Imbunatatirea competentelor fermierilor şi ale altor persoane implicate în sectoarele agroalimentar şi forestier, ca mijloc de încurajare a unui management mai bun al exploatatiilor agricole, padurilor şi unitatilor de procesare.

  • Imbunatatirea competitivitatii fermelor comerciale şi de semisubzistenta şi asociatiilor acestora,in paralel cu respectarea principiilor dezvoltarii durabile.

  • Restructurarea şi modernizarea sectoarelor de procesare şi marketing a produselor agricole si forestiere, in paralel cu respectarea principiilor dezvoltarii durabile.

           
            
Axa prioritara II

- Imbunatatirea mediului si a spatiului rural - urmareste promovarea unui management durabil atat al suprafetelor agricole cat si al celor forestiere. Prioritatea principala a acestei axe este conservarea biodiversitatii pe suprafetele agricole si forestiere. Se acorda sprijin financiar agricultorilor si proprietarilor de padure pentru prestarea de servicii in interesul protectiei mediului prin conservarea florei si faunei salbatice, protejarea apei si solului.

Nu au fost uitate mult asteptatele investitii in dezvoltarea infrastructurii si serviciilor rurale, o mai mare importanta acordandu-se multifunctionalitatii economice a zonelor rurale, dar si conservarii si punerii in valoare a patrimoniului cultural si arhitectural.

Obiective strategice ale Axei II:

  • Continuarea utilizarii terenurilor agricole din zonele defavorizate si promovarea agriculturii durabile

  • Conservarea si imbunatatirea starii resurselor naturale si a habitatelor

  • Promovarea managementului durabil al terenurilor forestiere.


             Axa prioritara III

- Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale -  urmareste o dezvoltare echilibrata si durabila a zonei rurale prin incurajarea activitatilor non - agricole, obiectivele sale bazandu-se pe punctele slabe identificate  precum veniturile scazute din zona rurala, numarul mic al locurilor de munca, dependenta de agricultura de subszistenta, spirit antreprenorial slab dezvoltat dar si populatia in scadere in zona rurala.

Obiective strategice ale Axei III:

  • Mentinerea şi dezvoltarea activitatilor economice, prin creşterea numarului de locuri de munca

  • Creşterea atractivitatii zonelor rurale

            
              Axa prioritara IV

LEADER – are in vedere implementarea unor strategii locale de dezvoltare pentru imbunatatirea guvernarii administrative la nivel rural, prin participarea membrilor comunitatilor rurale la procesul de dezvoltare locala si prin incurajarea de actiuni inovative (introducerea si dezvoltarea unor produse noi, modernizarea activitatilor traditionale prin tehnologii noi....). Spatiul eligibil pentru implementarea axei este spatiul rural la care se adauga si 206 orase cu un nivel de sub 20.000 locuitori).

Axa LEADER ofera posibilitatea atingerii obiectivelor Axelor 1, 2 si 3, de catre grupuri de actiune locala (parteneriat public - privat)

Obiective strategice ale Axei IV :

  • Promovarea potentialului endogen al teritoriilor

  • Îmbunatatirea guvernantei locale